Cele 5 focus grupuri organizate de Centro Ascolto Uomini Maltrattanti (CAM) în Italia au implicat în total 42 de profesioniști. Printre profesiile implicate se numără asistenți sociali, psihologi, psihiatri, asistenți medicali și avocați.

Principalele obiective ale focus grupurilor au fost să permită explorarea nevoilor de formare profesională în ceea ce privește situațiile de violență bazată pe gen, atitudinii agresorilor față de programele adresate acestora și a provocărilor/obstacolelor cu care se confruntă profesioniștii ori de câte ori intră în contact cu autorii sau cu victimele violenței domestice. Pentru a atinge aceste obiective, au fost prezentate și comentate cazuri de violență în relațiile emoționale.

Deși munca cu victimele este necesară și de o importanță fundamentală, toți participanții au recunoscut importanța unei abordări integrate, munca desfășurată cu agresorii fiind fundamentală în lupta împotriva violenței domestice.

Pentru a motiva autorii violenței domestice să urmeze calea schimbării accesând serviciile disponibile, este necesar să recunoaștem durerea pe care aceștia o simt rănindu-și familiile  și sentimentul lor de neajutorare atunci când nu pot înceta să folosească violența.

Deși consideră că este esențial să nu se justifice violența, consideră necesar să nu se confrunte agresorii, să nu fie judecați cu privire la ceea ce este bine și rău, ci, să se conecteze la sentimentul de durere pe care îl simt și să îi însoțească în trimiterea autorilor la centre ca speranță pentru ei, să poată intra pe calea evadării din violență și recidivă.

 

Image

The contents of this website represent the views of the author only and is his sole responsibility and do not necessarily reflect the views of the European Union. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

This website was funded by the European Union's Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020)